Forebyggelse af trykskader hos bariatriske borgere

Nyhed
22. februar 2021

Forebyggelse af trykskader hos bariatriske borgere

Trykaflastning og forebyggelse af trykskader hos overvægtige og bariatriske borgere er et vigtigt indsatsområde, hvor der helt på linje med al anden tryksårsforebyggelse skal handles rigtigt og hurtigt. Vi bringer her et udsnit af anbefalinger, når der er tale om forebyggelse af tryksår/trykskader hos overvægtige og ser på hvilke hjælpemidler der er relevante i forhold til senge og madrasser.
NordBed Optimo Bred plejeseng til bariatriske borgere

Trykaflastning og forebyggelse af trykskader hos overvægtige og bariatriske borgere er et vigtigt indsatsområde, hvor der helt på linje med al anden tryksårsforebyggelse skal handles rigtigt og hurtigt. Vi bringer her et udsnit af anbefalinger, når der er tale om forebyggelse af tryksår/trykskader hos overvægtige og ser på hvilke hjælpemidler der er relevante i forhold til senge og madrasser.

Respekt for det enkelte individ 

Enhver person ønsker at blive behandlet med respekt, og oplever man i forbindelse med pleje eller valg af hjælpemidler udfordringer grundet overvægt, er det vigtigt på en god og positiv måde, at komme godt rundt om problemstillingen personale og borger imellem.

EPUAP’s anbefalinger til forebyggelse af trykskader hos overvægtige

Her følger et uddrag af EPUAP’s anbefalinger, når der skal håndteres forebyggelse af trykskader hos overvægtige borgere:

  • Giv sikker, respektfuld pleje og undgå skader både på personen og plejepersonalet

  • Vær opmærksom på sikkerheden på arbejdspladsen ved at indarbejde strategier for at håndtere overvægtige

  • Anskaf trykfordelende underlag og udstyr som passer til personens størrelse og vægt

  • Tryksår udvikles over knoglefremspring, men kan også skyldes vævstryk over sædet og andre områder med høj koncentration af fedtvæv

  • Sørg for at personen får en seng med korrekt størrelses- og vægtspecifikationer

  • Anvend senge som passer til personens vægt

  • Undersøg rutinemæssigt om personen ligger igennem det trykfordelende underlag

  • Sørg for at sengeoverfladen er tilstrækkelig bred til at personen kan vendes uden kontakt med sengehestene på sengen

  • Vælg et trykfordelende underlag som sikrer den overvægtige person bedre trykfordeling, reduktion af shearkræfter og mikroklimakontrol

  • Hvis det er relevant, anskaf rollatorer, sengegalge og andet udstyr som understøtter fortsat mobilitet og uafhængighed

*Kilde: EPUAP guidelines

Hjælpemidler til tryksårsforebyggelse hos overvægtige

Senge og madrasser skal ifølge EPUAP’s anbefalinger passe til den overvægtige borger – altså være designet til personens størrelse og vægt.
Vores sortiment understøtter ovenstående guidelines og Invacare tilbyder således både senge og madrasser til den bariatriske borger.
Vores brede dynamiske madrasser i SoftCloud serien er et udmærket eksempel. SoftCloud serien:

SoftCloud SoftCloud dynamiske madrassermadrasser distribuerer trykket aktivt under borgeren og tilsikrer en kontinuerlig og effektiv trykfordeling og forebyggelse af tryksår hos den bariatriske borger. Madrasserne er forsynet med et åndbart og strækbart betræk der giver gode betingelser for et godt mikroklima. For at understøtte mobilisering og/eller forflytninger kan pumpen indstilles til max og helt oppustet tryk som giver et plant og mere stabilt underlag. Denne funktion vender, af sikkerhedsmæssige grunde, automatisk tilbage til tidligere indstilling efter 30 minutter.
 
SoftCloud madrasserne, i de brede varianter, er særligt tilpasset bariatriske borgere og designet til anvendelse sammen med vores brede plejesenge NordBed Optimo Bred og Invacare Octave.

Brede plejesenge

NordBed Optimo i de Nordbed Optimo Bred plejesengbrede varianter er særligt velegnet til bariatriske borgere, da sengene har en maksimal SWL på op til 285 kg. og desuden har mulighed for ErgoMove indstilling, der giver mere plads til det ekstra fedtvæv omkring maven og giver mulighed for at redistribuere trykket og maksimerer mobilitet og uafhængighed.  
Er der behov for en højere SWL tilbyder vi Invacare Octave plejesengen. Octave har en SWL på 385 kg. Octave er en yderst stabil og stærk elektrisk seng, som er udviklet med fokus på sikkerhed, enkel håndtering og godt arbejdsmiljø, således at det er let for personalet at komme til at arbejde med og omkring den sengeliggende borger.

Vil du vide mere?

Kontakt din lokale Invacare-konsulent hvis du vil vide mere om vores vores plejesenge og madrasser til overvægtige borgere.

Knap find din konsulent