Top 10 spørgsmål og svar om Vicair puder

Invacare har et stort sortiment af puder til mange forskellige behov både skum- og luftpuder. Nogle af Invacares mest købte puder er Vicair puderne. Vi har efter mange år rigtig god erfaring med Vicair puderne og har her samlet en liste med de ti mest stillede spørgsmål, vi får fra terapeuter eller brugere

Hvilken Vicair pude skal jeg vælge? - Hvilken tryksårskategori er Vicair puderne egnet til? - Skal man altid justere Vicair puden, når man skal bruge den? - Skal man kontrollere Vicair puden for luft? - Kan man vaske Vicair puden? - Kan man bruge gamle og nye smartceller i samme pude? - Hvad er maksimum brugervægt på en Vicair pude? - Hvor mange celler skal der være i Vicair puden? - Kan jeg købe et ekstra betræk til Vicair puden? - Kan man sidde på en Vicair pude, hvis man har tryksår?

 

1. Hvilken Vicair pude skal jeg vælge?

   Svar: Vicair puderne findes som standard i 3 modeller med forskellig inddeling af kamrene, som giver forskellig støtte og komfort afhængig af, hvor mange celler, der fyldes i hvert kammer. Udfra en analyse af brugerens siddestilling og behov for trykaflastning og støtte, kan terapeuten evt. i samarbejde med konsulenten afgøre hvilken pude, der er bedst egnet. Højden på puden afgøres afhængig af behov for trykaflastning samt nødvendig sædehøjde. Endelig har Invacare flere Vicair modeller som fx Vicair Active ved specielle behov. Spørg din konsulent.

2. Hvilken tryksårskategori er Vicair puderne egnet til?

   Svar: Man kan med fordel anvende Vicair puder til brugere i alle tryksårskategorier. Vicair puderne i 10 cm højde er testet og godkendt til brugere i både tryksårskategori 3 og 4. Vicair puderne i 6 cm anbefales til brugere i tryksårskategori 1 og 2. På grund af Smartcellernes glatte flader glider cellerne i forhold til hinanden og danner en stor og blød overflade, hvilket giver den bedste trykaflastning.

3. Skal man altid justere Vicair puden, når man skal bruge den?

   Svar: Vicair puderne er trykaflastende, som de er. Men den optimale trykaflastning opnås ved, at brugeren kan synke ned i puden, så overfladen bliver størst og puden giver en stabil støtte, hvor der er behov. Derfor anbefaler vi, at Vicair puden tilpasses til den enkelte brugers behov for støtte henholdsvis trykaflastning, ved at fjerne eller tilføje Smartceller i de respektive kamre. Der skal minimum være celler svarende til ca. 2-3 cm under tuber.

4. Skal man kontrollere Vicair puden for luft?

   Svar: Vicair puderne er fyldt med hundredevis af Smartceller fordelt i en række kamre. Hvis der ved et uheld kommer brud på et par celler, vil der stadig være masser af celler til at give trykaflastning og komfort. Som terapeut eller plejer skal man selvfølgelig altid holde øje med udsatte trykpunkter hos en borger – især ved pudeskift. Men er Vicair puden først installeret spares tid og hænder til den daglige nødvendig kontrol for lufttab – man risikerer ikke, at puden pludselig er flad.

5. Kan man vaske Vicair puden?

    Svar: Vicair puden bør anvendes med et strækbart og åndbart betræk. Betrækket kan vælges som standard betræk eller som inkontinensbetræk. Betrækkene er forsynet med lynlås omkring 2 hjørner og er let at tage af ved behov for vask. Det ydre betræk kan vaskes i vaskemaskine – til daglig ved 60 grader. Ved særlig behov kan yderbetrækket vaskes ved 90 grader. Det sidste nye er, at alle Vicair puder, der hedder XXXX O2, kan vaskes inklusiv cellerne ved 60 grader i en vaskemaskine. Hæng pude og celler til tørre natten over, og puden er klar til brug næste dag. Vaskeanvisningen fremgår af en label på puden og betrækket. Ved de oprindelige Vicair puder kan smartceller og inderbetræk vaskes let med mildt sæbevand eller sprøjtes med et desinficerende middel.

Til toppen af siden 


6. Kan man bruge gamle og nye smartceller i samme pude?

   Svar: I 2014 indførte Vicair nogle nye forbedrede smartceller. For at man visuelt let kan se forskel, bliver de nye celler produceret i en sølvgrå farve. Selve cellematerialet blev stærkere og glattere for at nedsætte friktionen og kan derved lettere tilpasse sig brugerens form og danne en stor siddeflade, og hjørnerne på cellerne blev afrundede. Samtidig blev inderbetrækket også fremstillet med glattere sider indvendigt. De sølvgrå smartceller er derfor forbedret i forhold til komfort og trykaflastning. Vi anbefaler, at de forskellige farvede celler anvendes adskilt og ikke blandes i samme pude, for at opnå den optimale komfort og virkning for brugeren.

7. Hvad er maksimum brugervægt på en Vicair pude?

   Svar: Både Vicair puderne i højde 10 og 6 cm har en maksimum brugervægt på helt op til 250 kg.

8. Hvor mange celler skal der være i Vicair puden?

   Svar: Når Vicair puden modtages fra ny, står der på en label på inderbetrækket, hvor mange smartceller, der cirka er i hvert rum i puden. Puden bliver fra fabrikken fyldt med smartceller afvejet til hvert rum afhængig af pudens størrelse. Når Vicair puden skal rengøres eller geninstalleres med celler til brug for en ny bruger, er den letteste måde at tømme puden, veje cellerne og genfylde rummene. Her på hjemmesiden kan du gratis downloade en oversigt over vægten af celler i hvert rum af puden. Terapeuten eller konsulenten analyserer udfra brugerens behov, hvor mange celler der skal være i hvert kammer, for at give den bedste trykaflastning og støtte.

9. Kan jeg købe et ekstra betræk til Vicair puden?

   Svar: Man kan sagtens købe ekstra betræk til Vicair puden. Invacare anbefaler at købe et ekstra betræk, så man kan altid har et rent betræk klar til puden ved behov for vask. Vicair puden fungerer bedst ved brug af originalt betræk.

10. Kan man sidde på en Vicair pude, hvis man har tryksår?

Vicair puderne er testet og godkendt op til tryksårskategori 4, så man kan godt anvende Vicair 10 cm selvom man allerede har et tryksår.

Til toppen af siden 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Læs mere om om vores Vicair puder her
 


 

Seneste nyheder