Vores nye Aquatec Ocean Ergo-serie understøtter 24 timers positionering

Nyhed
27. april 2019

Vores nye Aquatec Ocean Ergo-serie understøtter 24 timers positionering

Trykaflastning i den siddende stilling i forbindelse med bade- og toiletsituationer kan være et overset område. Mange er af den fejlagtige opfattelse af toilet- og badesituationer, at de er så kortvarige, at de ikke kræver opmærksomhed. Men virkeligheden er, at mange brugere sidder længere tid under især toilette og derfor bliver dette område en vigtig del af begrebet 24 timers positionering. Vi giver her et par bud på vigtige detaljer i forbindelse med positionering og aflastning i en badestol.

Aquatec Ocean Ergo-serie understøtter 24 timers positionering

Trykaflastning i den siddende stilling i forbindelse med bade- og toiletsituationer kan være et overset område. Mange er af den fejlagtige opfattelse af toilet- og badesituationer, at de er så kortvarige, at de ikke kræver opmærksomhed. Men virkeligheden er, at mange brugere sidder længere tid under især toilette og derfor bliver dette område en vigtig del af begrebet 24 timers positionering. Vi giver her et par bud på vigtige detaljer i forbindelse med positionering og aflastning i en toilet-/ badestol.

Hvor adskiller bad- og toiletstolene sig fra andre hjælpemidler?   

Bad- og toiletstolene adskiller sig fra for eksempel kørestole ved, at der er et hul i sædet og derved forsvinder en del af den trykaflastende overflade og muligheden for at distribuere et tryk over dette område. Det stiller større krav til sædets udformning, da den større overflade skal skabes ud mod trochanter (hofteleddene). Derfor er Ocean Ergo serien skabt med store afrundende kanter af selve sædedelen, der sikrer så stor en flade og så stor trykaflastning som muligt.  

Billedtekst: På grund af hullet i en bad- og toiletstol, mister man den mulighed, der er for at sidde på tuber. Trykket skal her distribueres til trochanter (hofteleddene) og derfor er sædet på Ocean Ergo-serien designet med store afrundinger ind imod sædeudskæringen, for at tilsikre så stor overflade som muligt, da dette giver den bedste mulighed for trykaflastning.

Større overflade = mere trykdistribuering

Jo større/mere kontakt, der kan skabes mellem sædet og kroppen, jo større trykaflastning, kan der opnås. Derfor har Aquatec ved hjælp af mange afstøbninger og utallige afprøvninger skabt et konturformet sæde, der understøtter de områder, der har mest kontakt med kroppen i den siddende stilling – det vil sige lårben, tuber/bækken og trochanter.

Billedtekst: Det konturformede sæde distribuerer trykket udover en stor overflade og sikrer maksimal trykaflastning, og giver samtidigt gode betingelser for en stabil siddestilling

En god defækationsstilling

Det anslås, at 10-20% af befolkningen lider af obstipation/forstoppelse. Historisk set har mennesket indtaget en siddende position med høje knæ, for på denne måde at opnå den anorektale vinkel, når tarmen skulle tømmes. Tidens udvikling med anvendelse af toiletter har dog bevirket, at det er blevet sværere at opnå denne siddestilling under defækation, da man på toilettet typisk sidder med benene ligeud.
Sammenhængen mellem traditionelle bad- og toiletstole og toiletter er stor, da de traditionelt har været udformet på næsten samme måde med et lige sæde. På Ocean Ergo serien imødekommer vi nu et stort behov fra både brugere og plejere ved at give en bedre defækationsstilling, da sædet er hævet 5 gr. fortil for at løfte knæene. På denne måde opnås også en bedre mulighed for at anvende mavemuskler og bughule til at hjælpe ved tømning af tarmen.

Billedtekst: Den bedste defækationsstilling opnås ved løftede knæ og et godt lændesvaj, hvor kroppen lænes fremad, så man samtidigt ”stritter” halebenet bagud.

Få endu mere viden om siddestilling i Ocean Ergo badestolene

Vil du vide mere om siddestilling i Ocean Ergo bad- og toiletstole, så se med her:


Du kan også gratis downloade vores komplette kliniske guide for Aquatec Ocean Ergo-serien her:

Lad os vise dig de mange fordele

Kontakt din lokale Invacare-konsulent for en aftale om en demonstration af de nye badestole fra Aquatec her