Bagom filmen "De Standhaftige"

Nyhed

Bagom filmen "De Standhaftige"

Invacares ambassadør Christian Richardson har haft en væsentlig rolle i den aktuelle spillefilm "De Standhaftige". I denne artikel giver Christian dig et lille indblik bagom filmen og vi udlodder 2x2 biografbilletter til filmen!

De Standhaftige

D. 7 april 2016 fik filmen ”De Standhaftige” premiere i landets biografer. ”De Standhaftige” er en film om hvordan to personer fra vidt forskellige og ekstreme verdener mødes omkring et fælles mål. Thomas, som spilles af Mikkel Boe Følsgaard, er en soldat, der er kommet til skade i Afghanistan, hvor han mistede begge sine ben, da han blev ramt af en vejsidebombe. Et nyt liv venter Thomas, et liv med mange kampe med hans benproteser, forskellige udfordringer og ikke mindst hans egen kamp med sine frustrationer og vrede. Heldigvis møder han balletdanseren Sofie, som spilles af den kvindelige skuespillerinde Cecilie Lassen. Sofie danser ballet ved Den Kongelige Ballet på Kongens Nytorv. En dag mødes de tilfældigt på hospitalet, og her får Sofie sympati og følelser for Thomas og hans situationen. Sofie kender og bruger træningsformen pilates i hendes daglige ballettræning, og hun er ivrig efter at lære og videregive nogle af disse øvelser til Thomas, så han vil kunne bruge dette i hans genoptræning.
 
Filmen er inspireret af virkelige hændelser, nemlig det arbejde som to tidligere balletdansere har udført med soldater i projektet ”Danish Wounded Warrior Projekt” (DWWP). I sommeren 2009 kom de første hårdt sårede soldater hjem fra Afghanistan med store fysiske skader og traumer. To kvindelige balletdansere og Den Kongelige Danske Ballets fond tog initiativ til at starte et frivilligt pilatesprojekt op i et samarbejde med Rigshospitalet for at tilbyde supplerende genoptræning til disse skadede soldater. DWWP kører på 7. år og tilbyder stadig træning til skadede soldater.

 

Bagom filmen

Artikel af Invacares ambassadør Christian Richardson

I 2013 blev min pilates instruktør Jojo Bowman og jeg kontaktet af den svenske filminstruktør Lisa Ohlin. Lisa Ohlin havde læst en artikel omkring pilates projektet, og hun blev nysgerrig omkring historien bag. Hun fandt det især spændende, hvordan en hård og maskulin verden som Forsvaret kunne mødes og finde lighedspunkter med de fine feminine balletdansere. Først troede Jojo og jeg at hun ville lave en dokumentar, men det viste sig, at hun ville lave en biograffilm. Jeg tænkte ”hold da op - kan det virkelig blive til en film?” - men efter vi havde hørt hendes ideer, begyndte vi at åbne os op for tanken.
Jojo og jeg blev bragt med ind bagom, i maskinrummet på filmen og vi hjalp Lisa Ohlin med at komme med ideer og gøre de enkelte scener så realistiske som overhovedet muligt. Det var især en udfordring at få Mikkel Boe Følsgaard til at agere fysisk som dobbelt benamputeret. Vi måtte bruge mange kreative løsninger for at få det til at se realistisk ud. Vi fik fat i en kørestol, der skulle ombygges så Mikkels ben kunne bøjes og gemmes ind under ham selv. Derudover måtte vi tage en silikone afstøbning af mine benstumper, som vi kunne lægge i kørestolen, så det så ud som om, det var Mikkels ben. I andre scener ville de bruge et par rigtige amputerede benstumper, så man kunne lave et split screen. Således  måtte jeg lægge mine egne benstumper til i filmen. Helt præcist blev det udført på den måde, at man først optog en scene, hvor kameraet kun fokuserede på Mikkels overkrop, herefter filmede de scenen igen, hvor jeg så hoppede i det samme tøj og rekvisitter, som Mikkel havde på. Kameramanden fokuserede nu kun på mine stumper og omgivelserne omkring. Når det var gjort, så kunne ’special effects’ folkene klippe de to scener sammen, så det så ud som om, det var ét billede. Dette trick er brugt flere steder i filmen, men samtidig er det også en meget dyr metode, der kun blev brugt, når filminstruktøren ville vise eller fortælle noget meget konkret. Filmen tog 3-4 måneder at optage, og det var en rigtig stor oplevelse at være med til at sætte sit præg på en spillefilm, samt at se hvordan ”man i virkeligheden laver en film”. Det er en lang, oftest sjov og dog til tider lidt kedelig proces med meget ventetid …  :-) Når jeg ikke selv blev brugt aktivt foran kammeraet, sad jeg bag monitoren, når de filmede og så efter om Mikkel bevægede sig på den korrekte måde, så det realistisk ud.
 
Jeg håber, at denne lille beretning bagom filmen ”De Standhaftige” har vækket din lyst og interesse for at se filmen - rigtig god fornøjelse !

 Vind biografbilletter på Facebook

Har du lyst til en tur i biografen med en god ven eller veninde? Så kan du lige nu vinde 2 billetter til den biografaktuelle spillefilm ”De Standhaftige”.
Deltag i konkurrencen på vores Facebook side

Konkurrencebetingelser