Top 10 spørgsmål og svar om Heel Pro Evolution hælaflasteren

Nyhed
14. juni 2017

Top 10 spørgsmål og svar om Heel Pro Evolution hælaflasteren

Invacares Heel Pro Evolution anvendes med stor succes til rigtigt mange borgere landet over. Nedenstående har vi har samlet en række hyppige spørgsmål fra terapeuter, sygeplejersker og borgere.

Hvorfor skal borgeren anvende en Heel Pro Evolution hælaflaster? - Skal alle borgere med risiko for at udvikle tryksår anvende en hælaflaster? - Skal der også anvende en hælaflaster hvis borgeren ligger på en trykaflastende madras? - Kan borgeren anvende Heel Pro Evolution hele døgnet? - Hvordan monteres hælaflasteren? - Aflaster Heel Pro Evolution hælaflasteren borgerens hæle 100%? - Kan borgeren gå med hælaflasteren på? - Kan luftcellerne udskiftes? - Aflastes ankelknysterne (malleolerne) også? - Kan man vaske Heel Pro Evolution hælaflasteren?

 

1. Hvorfor skal borgeren anvende en Heel Pro Evolution hælaflaster?

Svar: Den bagerste del af hælen udsættes for et intenst tryk når borgeren ligger på ryggen i sengen. Hælen er derfor et af de mest tryksårstruede områder og EPUAP anbefaler i deres guidelines, at trykket på hælene fjernes helt.

2. Skal alle borgere med risiko for at udvikle tryksår anvende en hælaflaster?

Svar: En individuel vurdering bør altid ligge til grund for valget af hjælpemiddel. Som hovedregel anbefales det, at der tages særligt hensyn til trykaflastning af hælene for borgere med risiko for at udvikle tryksår. For borgere med kategori 1 og 2 tryksår kan man evt. supplere en trykaflastende madras med en pude, der placeres under benene, således at hælene svæver. Husk at placere puden langs læggen uden at lægge tryk på akillessenen og vær opmærksom på at puden nemt kan flytte sig og dermed komme til at ligge uhensigtsmæssigt. Det bedste er at anvende en hælaflaster, der fjerner trykket helt fra hælen og som aflaster hælene i alle liggepositioner. Der anbefales også hælaflaster for borgere med tryksår kategori 3 og 4.

3. Skal der også anvendes en hælaflaster, hvis borgeren ligger på en trykaflastende madras?

Svar: Som hovedregel anbefaler EPUAP, at der i tillæg til anvendelse af passende trykaflastende madras, tages særligt hensyn til trykaflastning af hælene. En individuel vurdering bør altid ligge til grund for valget af hjælpemiddel.

4. Kan borgeren anvende Heel Pro Evolution hele døgnet?

 Svar: Ja, Heel Pro Evolution hælaflasteren er designet således, at den kan anvendes hele døgnet, liggende, siddende og gående fx fra seng til/fra stol og/eller toilet. Hælaflasteren føles behagelig og ikke for varm og den bliver siddende, som den er placeret, uanset om borgeren ligger på ryggen, i sideleje eller er siddende. Uanset hvilken aflastning, der er valgt, skal foden regelmæssigt tilses og ophelingen af evt. tryksår kontrolleres.

5. Hvordan monteres hælaflasteren?

Svar: Heel Pro Evolution monteres meget enkelt – nærmest som en støvle der sættes på foden. En udførlig vejledning i montering medfølger. Hælen placeres i den lille ” hulning” umiddelbart i forlængelse af læggens aflastning. På denne måde løftes hælen 100% fri af underlaget. Velcro stropperne sættes på plads hen over anklen med en passende stramning. Standard størrelsen passer 90% af alle borgere. For de borgere, som har særlige udfordringer med fx ødematøse ben, kan XL modellen være det rigtige valg.

Heel Pro Evolution - spørgsmålstegn

Til toppen af siden 

6. Aflaster Heel Pro Evolution hælaflasteren borgerens hæle 100%?

Svar: Ja, Heel Pro Evolution er forsynet med 2 store og to mindre Vicair Smartceller. De 2 store celler langs læggen løfter hælen op og sikrer på den måde, at hælen er 100% fri af underlaget. De 2 mindre celler er placeret langs foden og fungerer som aflastning for både ankelknyst og hæl, når borgeren ligger i sideleje.

7. Kan borgeren gå med hælaflasteren på?

Svar: Ja, Heel Pro Evolution hælaflasteren er forsynet med et anti-skrid materiale midt under foden. Dette betyder, at borgeren, uden risiko for at glide, kan bevæge sig mellem fx seng og stol og/eller toilet.

8. Kan luftcellerne i Heel Pro Evolution udskiftes?

 Svar: Ja, men Vicair Smartcellerne har en meget lang levetid. Disse kan dog enkelt udskiftes ved behov.

9. Aflastes ankelknysterne også?

Svar: Ja, de 2 mindre celler er placeret langs foden og fungerer som aflastning for både ankelknyst og hæl, når borgeren ligger i sideleje.

10. Kan man vaske Heel Pro Evolution hælaflasteren?

Svar: Ja, Heel Pro Evolution man vaskes i vaskemaskine ved 60 grader og tørres ved lave temperaturer i tørretumbler. Det er ikke nødvendigt at fjerne Vicair Smartcellerne forud for vask.

Til toppen af siden