Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Vær aktiv: Lad ikke din kørestol være en hindring

aktiv, mand, kørstolstennis
Del dette indhold:

Lav en lille ændring – være mere aktiv allerede i dag

Sundhed er noget, vi forbinder med evnen til at nyde livet og tackle udfordringer – det handler ikke kun om fraværet af sygdom. (Centers for Disease Control and Prevention (CDC))

Hvilke fordele er der ved at være fysisk aktiv hver dag?

Nogle af de største fordele, som folk oplever ved at være aktive er, at de føler sig stærkere og har mere energi. En anden fordel er, at man ikke bliver så hurtigt træt, og at man bedre kan klare de fysiske udfordringer, som hverdagen byder.

For nogle mennesker er det en måde at kunne deltage i aktiviteter og have det sjovt med familie og venner. Ved at forbedre ens sundhedstilstand mindskes risikoen for kroniske sygdomme, som fx slagtilfælde, hjerteanfald, diabetes, cancer mv.

Hvad menes der helt præcist med “fysisk aktiv”?

Fysisk aktivitet kan være enhver form for bevægelse eller aktivitet, hvor der bruges energi, og som, ud over almindelig basisaktivitet, har sundhedsmæssige fordele. (CDC)

CDC-retningslinjerne fra 2008 siger, at voksne har brug for mindst 2,5 timers konditionstræning (kardiovaskulær træning) af moderat intensitet om ugen og muskelopbyggende aktivitet min. to dage om ugen, hvor alle de store muskelgrupper bliver arbejdet igennem (ben, ryg, mave, bryst, skuldre og arme).

Alternativt kan man lave 1,25 times hård konditionstræning og bruge to eller flere dage om ugen på styrketræning. Det kan også være en blanding, dog skal man være opmærksom på, at 1 minuts hård træning svarer til 2 minutters moderat træning.

Heldigvis er det sådan, at ti minutters træning ad gangen er okay. Du behøver ikke lave det hele på én gang, men det anbefales, at du træner mindst ti minutter ad gangen. (CDC)

Alle mennesker har gavn af at være fysisk aktive

Ifølge CDC har handicappede voksne tre gange større risiko for at få hjertesygdomme, hjerteanfald, diabetes eller cancer end ikke-handicappede voksne.

Næsten halvdelen af alle handicappede voksne får ingen konditionsforbedrende træning, der ellers er vigtigt for at undgå disse kroniske sygdomme.

Voksne med begrænset funktionsnedsættelse er den gruppe af voksne, der får mindst kardiovaskulær træning.

Regelmæssig konditionstræning eller aktivitet kan forbedre hjerte- og lungefunktionen og styrke blodkarrene. Konditionstræning kan bl.a. være danseundervisning, kørestolsbasket, håndcykling, kørestolsrugby eller daglig motion, hvor du presser dig selv, når du kører din kørestol.

For nogle kan det være lette daglige aktiviteter som fx at ordne vasketøj eller lave mad. Det regnes som “kardiovaskulært”, hvis du laver aktiviteterne med en moderat eller hård intensitet, så du får pulsen op og begynder at svede. Igen er det gode ved det, at ti minutters træning ad gangen er okay. Du behøver ikke lave det hele på én gang, men det anbefales, at man træner mindst ti minutter ad gangen. (CDC)

Vær aktiv på din måde

På trods af, at du har et handicap, kan du oftest deltage i flere gængse fysiske aktiviteter alligevel. Fx kan du svømme, dyrke vandgymnastik, køre håndcykel eller dyrke forskellige former for para-sport.

Det vigtigste er at undgå inaktivitet. Du kan tale med en sundhedsfaglig person, fx din læge, terapeut eller andre og få råd omkring både konditions- og styrketræning.
De kan hjælpe dig med at være aktiv på en måde, der passer til dine fysiske evner. De kan også rådgive dig omkring, hvordan du skal træne, så du undgår skader.

Når du ændrer adfærd på ét område, kan det også påvirke din adfærd på andre områder.
Det kan fx være, du beslutter dig for at lave et par minutters motion hver morgen i stedet for at sove længe. Eller det kan være, du får andre sunde og stressreducerende vaner, som fx at meditere eller dyrke yoga før du skal sove.

Det kan være en god støtte at opfordre en ven til at træne sammen med dig. Bare én lille ændring i dag kan blive startskuddet til et nyt og sundere liv.

Nu er du godt på vej til at være aktiv på din måde – resten af livet. 

Teksten er oversat fra engelsk.
Forfatter: Susan Bessey, PT, DPT, MCWC (Master Certified Wellness Coach) er fysioterapeut og kommer fra Charlotte i USA. Hun er specialiseret inden for sundhed, velvære og motion