Invacare Blog

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Free Wheelchair Mission: Tams historie

Free Wheelchair Mission: Tam’s story
Del dette indhold:

Tam er en målrettet 19-årig pige, som altid er ivrig efter at lære nyt! Det har hun været, siden hun var lille. Men på grund af hendes fysiske handicap, som skyldes cerebral parese, har mange fejlagtigt antaget, at hun også havde indlæringsvanskeligheder.

Som barn kunne Tam hverken gå, stå eller spise selv. Hendes mor, der tidligere arbejdede som revisor i en mindre virksomhed, sagde sit job op for at blive Tams plejeperson på fuld tid.

Tam havde ikke nogen kørestol, da hun var barn. Hendes far udfører kontraktarbejde med installation af døre og vinduer i de mange nybyggerier, der skyder op overalt i den hastigt voksende hovedstad, men da arbejdet er sporadisk, har familien ingen stabil indkomst.

Uden en kørestol kunne Tam ikke komme i skole, og derfor begyndte hendes mor at hjemmeundervise hende i matematik og litteratur. Tams uddannelse har været en høj prioritet for hendes forældre. De ser uddannelse som en vej fremad – et middel, der gør det muligt for deres datter at opnå bedre levevilkår end dem, familien har i dag.

Familien bor i Thanh Hoa-provinsen, et område med klipperige bjerge, der rager op over store grønne rismarker. Selv om Thanh Hoa er Vietnams femtestørste provins, er dens bruttonationalprodukt mindre end det halve af det nationale gennemsnit. Indbyggerne i landdistrikter som dette har ofte svært ved at tjene til føden og migrerer derfor til byområder for at søge bedre muligheder. Det er en af årsagerne til, at uddannelse vægtes så højt i Thanh Hoa-provinsen.

Og det er grunden til, at Tam ønskede sig en kørestol, så hun kunne komme i skole.

Her kom Free Wheelchair Mission (FWM) på banen – en humanitær nonprofitorganisation, der designer og producerer gratis kørestole til personer med handicap, der bor i ressourcesvage dele af verden som Thanh Hoa-provinsen.

Siden 2001 har FWM uddelt mere end en million kørestole, og deres ambitiøse mål er at uddele yderligere en million inden udgangen af 2025. For at nå dette mål har de indgået partnerskab med Invacare Europe i et projekt med titlen Together, for Mobility. Som led i projektet hjælper Invacare Europe FWM ved at skabe øget bevidsthed, skaffe donationer og dele ud af deres viden og ekspertise om produktudvikling.

Da Tam fik sin første FWM-kørestol i 2017, kunne hun for første gang forlade hjemmet og forfølge sin drøm om en formel uddannelse. En af FWM’s distributionspartnere i Vietnam introducerede Tam til en skole, der tilbyder erhvervsuddannelser for studerende med handicap.

Tam blev jublende glad for endelig at have chancen for at gå i skole. Hun tilmeldte sig skolens linje i informationsteknologi – til stor bekymring for hendes lærere, da IT-studerende skal kunne bruge et computertastatur, og Tam ikke kan bruge sine hænder.

Men den målbevidste nye studerende lærte sig ufortrødent at skrive på et tastatur, manøvrere en computermus og endda vende sider i sine lærebøger ved brug af fødderne.

Tam fik oprindelig tildelt en GEN_2 FWM-kørestol, men i skolen er de begyndt at lade hende bruge en GEN_1-model, når hun er til undervisning. Den har et design, som gør det lettere for hende at bruge fødderne, når hun arbejder ved skrivebordet, uden at hun behøver være bange for at falde ned af sædet. Næste år, når Tam har bestået sin eksamen, håber hun på at få et job hos et IT-supportcenter eller et kopi- og trykcenter.

Invacare Europe arbejder sammen med Free Wheelchair Mission om at uddele gratis kørestole til flere tusind andre personer som Tam, eftersom Invacares primære mission er at forbedre livskvaliteten hos mennesker med funktionsnedsættelse og indfri deres brandløfte “making life experiences possible”. Vil du læse mere om projektet, kan du læse hele pressemeddelelsen her.

Hvis du vil læse flere artikler som denne, så læg vejen forbi Invacares blog “Passionate People”, og se vores seneste artikler. Her kan du bl.a. læse indlæg som fx “Gode råd: Sådan får du en sund livsstil” og mange flere!