Invacare Blog

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

En personlig fortælling om tilpasning, muligheder og trivsel

Del dette indhold:

Min rejse mod den perfekte kørestol

Forestil dig at have dine sko på 24/7 – Sådan kan det føles at sidde i kørestol.

Derfor er det yderst vigtigt, at din kørestol er tilpasset til dig, dine behov og din krop. De første to kørestole jeg fik, efter jeg blev benamputeret, har været standard udgaver. De blev bevilget af kommunen med den bedste hensigt om at få mig hurtigt i gang. Men i det lange løb har det vist sig at være en uhensigtsmæssig løsning. Disse tidligere kørestole begrænsede mine fysiske udfoldelser, der først er blevet synlige for mig nu.

Thomas i solen med Küschall K-series 2.0 og Vicair Allrounder O2

De var flex-ramme stole, som er gode til midlertidige behov og til situationer hvor det er vigtigt at de kan foldes sammen. Men ulempen ved flex-ramme stole er, at en del af den energi, du bruger på at manøvrere kørestolen, går tabt i stolens fleksibilitet. Dertil var indstillingsmulighederne i sæde og ryg meget begrænsede, hvilket er naturligt ud fra den måde, stolen er konstrueret på.

Jeg undervurderede kørestolens udseende

Jeg troede ikke i starten, at det ville betyde noget for mig, men senere erfarede jeg, at min kørestols udtryk og design var ret væsentligt for min glæde ved stolen og min dagligdag med den.

Da jeg fik min første kørestol, var jeg ikke bevidst om, hvilke individuelle løsninger der var mulige, og jeg var heller ikke klar over, at jeg selv kunne påvirke valget af kørestol. Derfor endte jeg med en standardstol, som både var for bred, for dyb i sædet og uden tilpasning af balancepunkt.

Det er senere blevet klart for mig, at jeg selv har mulighed for at påvirke valget, og det har jeg benyttet mig af i forbindelse med udskiftningen til min nuværende kørestol.

I forbindelse med valg af ny kørestol kontaktede jeg min kommune for at ansøge om hjælp til udskiftning. Denne proces kan variere fra kommune til kommune, og derfor vil jeg ikke komme ind på den her i dette indlæg. Jeg vil blot anbefale, at man sætter sig godt ind i reglerne og måske allierer sig med nogen, der har prøvet det før.

Efter jeg havde fået kontakt med sagsbehandleren i kommunen, gik jeg i gang med at gøre mig nogle tanker om, hvad jeg havde brug for i en ny kørestol. For mig medfører det at sidde i kørestol en bred vifte af følelsesmæssige oplevelser og udfordringer, som jeg besluttede mig for at konfrontere, for at få det bedste indtryk af mine egne behov.

Jeg havde et behov for en større uafhængighed. Derfor var det vigtigt, at kørestolen gav mig større mobilitet både i kørsel, manøvrering i hjemmet og ved daglige aktiviteter samt i forbindelse med transport i bil og offentlige transportmidler. Jeg ønskede at opleve færre frustrationer i dagligdagen, som kan opstå, når jeg møder hindringer eller begrænsninger i adgangen til bestemte steder eller aktiviteter på grund af kørestolens manglende tilpasning og udførelse. Jeg ønskede at opleve større selvtillid og selvværd i forbindelse med at vise mig i kørestolen.

Disse følelsesmæssige aspekter kan naturligvis variere meget fra person til person og afhænger af graden af handicap, personlighed, støtte fra omgivelserne og tilgængelige ressourcer. Jeg fandt det vigtigt at anerkende og adressere disse følelsesmæssige udfordringer for at støtte min egen trivsel og velvære.

Med disse overvejelser begyndte jeg at søge information om forskellige producenter og modeller. Størstedelen af den information, jeg indhentede, fik jeg gennem andre brugere via Facebook-grupper. Ved at få indblik i deres erfaringer blev jeg gjort opmærksom på mange ting, jeg ikke selv havde tænkt på. Nogle af de ting jeg blev gjort opmærksom på, var eksempelvis at være meget omhyggelig med valget af pude og mange nævnte også muligheden for tilvalg af forskellig art.

Overvejelser og research

Derefter fokuserede jeg på udseende, design og vægt. Det var vigtigt for mig, at stolen var flot og havde et enkelt og let design. Jeg var også opmærksom på at vælge en stol med fast ramme for at opnå størst mulig stivhed.

Ved at søge på internettet fandt jeg flere forhandlere, der umiddelbart havde produkter, der levede op til mine forventninger. Jeg tog kontakt til flere forhandlere, som alle var villige til et møde. Efter samtaler med forskellige konsulenter blev det klart for mig, at jeg ikke kunne vælge en alt for let kørestol på grund af mit behov for en elektrisk forhjulsmotor. De ultralette kørestole kan ikke modstå de kræfter en elektrisk hjælpemotor har, og konsulenterne frarådede mig en sådan.

Efter at have afprøvet flere stole i en periode fandt jeg ud af, at der ikke var den store forskel umiddelbart. Men designet var meget forskelligt. Der, hvor jeg mærkede en forskel, var på min følelse af udførelse og materiale. Jeg valgte en hvid ramme og sorte fælge, da jeg synes, det var et flot design.

Jeg valgte ligeledes en lav rygstøtte, carbon-skærme over hjulene, Spinergy punkterfri dæk, en enkelt og foldbar tippe-støtte og en taske under sædet.

Udover det, var det meget et spørgsmål om at træffe de rigtige valg i forbindelse med mine mål, siddevinkel osv. Denne del tog konsulenten sig af.
Ud fra design, fornemmelsen af kvaliteten og min dialog med konsulenten, valgte jeg en stol fra Invacare Danmark.

Gitte Sommer, som konsulenten hedder, viste stor forståelse for mine behov og ønsker og ikke mindst for min fysiske formåen.

Stolen: Küschall K-Series 2.0 – Fed stol.

Nu, efter 2 måneder med den nye kørestol, er jeg kun begejstret.
Jeg får mange bemærkninger om, at jeg har fået en ny kørestol, og folk synes, den er flot. Det er vigtigt for mig. Jeg oplever en forbedring i forbindelse med min siddestilling og føler mig ikke længere så træt i hoften som før. Kørestolen er lettere at komme op fra, og jeg har lettere ved at nå ting i skabe og andre steder. I forhold til fremdrift af kørestolen har jeg vænnet mig til, at den er lettere at drive frem, og jeg kan skære hjørner skarpere. Det føles som om, at kørestolen er mere levende, men det kræver tilvænning.

Jeg har ikke haft behov for justeringer af kørestolen indtil nu, men tiden vil vise, om der bliver behov for nogle tilretninger.
Jeg har også gjort mig nogle tanker omkring mit elektriske hjælpemiddel og min bil i forhold til kørestolen. Der har været nogle tilpasninger, som jeg ikke selv havde tænkt på, og det har givet lidt frustrationer, men det er heldigvis løst godt nu.

Alt i alt har jeg lært, at jeg skal tænke bredere næste gang, jeg skal have en kørestol, med hensyn til de omgivelser, der er omkring mig og kørestolen.

Mere lyst til naturoplevelser

Jeg er blevet så glad for min Küschall-kørestol, at jeg har øget min aktivitet i naturen. Det er selvfølgelig et kæmpe plus, men jeg kommer naturligt i situationer hvor jeg finder mig selv i problemer med det underlag jeg kører på. Blød skovbund, perlesten, græs og stier med dybe spor er en udfordring, med de hjul jeg har valgt til min kørestol. Hjulene er tynde, for at være så effektive på fast underlag, som muligt. Men de tynde hjul gør at jeg ofte sidder fast.

Derfor har jeg valgt at anskaffe et sæt ”mountainbike-hjul”, som er bredere og har et grovere dækmønster. Det hjælper mig meget, og gør mine ture meget mere behagelige (større affjedring i større dækvolumen) i ujævnt terræn, men reducerer risikoen for at synke ned i underlaget, væsenligt. Det virker bare!

Jeg har købt de ekstra hjul af Invacare, samt nye skærme som kunne dække udover de brede dæk. Det er en specialløsning, som jeg ikke havde mulighed for at løse selv. Derfor lavede jeg en aftale med en teknikker (Uffe) hos Invacare, som meget professionelt og omsorgsfuldt løste mine behov.

Jeg er nu en glad mand, og jeg ser meget frem til min Outdoor-ferie på Møn i Juni-måned.

Har du lyst til at læse mere?