Change your language:
Main inspirational - Action5 + Propad + Matrx Elite RIGID BE35.jpg

Invacare Matrx rygsystem er et meget fleksibelt og ergonomisk rygsystem med mange enkle justeringsmuligheder. 


Selve rygsystemet består af monteringsbeslag samt selve rygskallen. Monteringsbeslagene kan monteres på rygrørene på de fleste manuelle kørestole på markedet. Dette gælder såvel aktive, mellemaktive og komfortkørestole samt på elektriske kørestole. Når monteringsbeslagene er spændt på kørestolen klikkes Matrx rygskallen blot på uden brug af værktøj. Selve Matrx rygskallen skal passe nøjagtig til brugerens ryg for at give optimal støtte og support, og dermed sikre en korrekt siddestilling med mulighed for at være aktiv samt undgå problemer med tryksår eller fejlstillinger. Derfor tilbydes Matrx rygsystem i rigtig mange størrelser både bredder og højder, men også i flere forskellige udformninger netop for, at gøre det muligt at finde den ryg, der passer netop din bruger. 

Matrx rygstem er crash-testet på Invacares kørestole. 

Individuel tilpasning af støtte. 

Beslagene monteres på rygrørene i en passende højde. Vælg mellem standard ”søhestebeslag” eller to-delt beslag. Begge med quick release for hurtig udskiftning eller sammenklapning af kørestolen. Når Matrx rygskallen er klikket på beslagene, kan skallen indstilles i dybde, horisontal eller vertikal vinkel, samtidig med at brugeren sidder i stolen. På denne måde sikres den bedste støtte. 


Matrx rygskallen er vægtmæssigt meget let og udformet i et smart og enkelt design. Rygskallen er helt stiv og tynd for stabil støtte, og polstret med blødt og let trykaflastende skum – flere af ryggene med over-size skum af hensyn til optimal komfort. Skummet er overtrukket med et vandafvisende, åndbart og vaskbart betræk. Matrx ryggen bør dog ikke anvendes uden skumpolstring. Skummet er Ultrafresh behandlet, hvilket er en antimikrobiel behandling, der sikrer mod vækst af støvmider og bakterier og heraf følgende lugt og ubehag. Endvidere sikrer Ultrafresh behandlingen Matrx ryggene en større holdbarhed og bedre genbrugsværdi. 
Matrx rygsystem tilbydes i forskellige udgaver med hver deres fordele. Alle ryggene i mange bredder og flere højder:

  • Matrx Elite back
  • Matrx Elite back dyb 
  • Matrx Elite TR back 
  • Matrx Posture back dyb

Matrx Elite back er udformet med en let siddestøtte og placeres, så den støtter bækkenet i en neutral siddende position. Som standard leveres en ekstra lændestøtte, der hurtigt kan monteres mellem skal og polstring ved ekstra lændelordose. Matrx Elite har et ergonomisk greb øverst på skallen, hvis ryggen skal afmonteres ved sammenklapning af kørestolen eller ved transport. Matrx Elite kan udstyres med kropsstøtter eller Matrx Elan nakkestøtter. 

Matrx Elite back dyb er udformet med ekstra stabil støtte i siderne og støtter derved ikke alene ryggen vertikalt, men hele kroppen sideværts. Da rygskallen kan roteres om en lodret akse, kan rygskallen give asymmetrisk støtte ved behov. Som standard leveres en ekstra lændestøtte, der hurtigt kan monteres mellem skal og polstring ved lændelordose. Matrx Elite back dyb har et ergonomisk greb øverst på skallen, hvis ryggen skal afmonteres ved sammenklapning af kørestolen eller ved transport. Matrx Elite kan udstyres med Matrx Elan nakkestøtter. 

Matrx Elite TR back er ekstra høj og blødt polstret, og især egnet til brugere i komfortkørestole eller el-stole, der udover støtte af bækkenet har behov for støtte højt på ryggen og omkring skulderbladene. ”TR står for Tilt and recline, hvilket hentyder til den støtte, brugeren har behov for, hvis sæde og ryg på kørestolen skal kippes for stillingsskift eller hvile. Matrx Elite TR back har et ergonomisk greb øverst på skallen, hvis ryggen skal afmonteres ved sammenklapning af kørestolen eller ved transport. Matrx Elite kan udstyres med Elan nakkestøtter.

Matrx Posture back dyb giver som Matrx Elite back dyb ekstra støtte i siderne af kroppen. Matrx Posture back dyb er ekstra kraftigt polstret for øget komfort. Polstringen er formet om skallens kanter og betrækket lukker helt af for skallen også bagtil. Matrx Posture back dyb er udformet med indbygget beslag til nakkestøtte. 

Til Matrx rygsystem er udviklet en lang række af forskellige nakke- og hovedstøtter med forskellig komfortabel udformning og støtte: Matrx Elan hoved- og nakkestøtter. Se mere under afsnittet Positionering. 


Med en særlig adapter kan Elan nakke- og hovedstøtter også monteres på Invacares komfortkørestole som Rea Azalea og Rea Dahlia – på el-kørestole som TDX SP2 og på medium aktive kørestole som Spirea4NG.


Matrx rygsystem anvendes ofte sammen med en positionerende eller trykaflastende kørestolspude – se fx skumpuder og luftpuder som Matrx Libra eller Vicair trykaflastende siddepuder som Vicair Adjuster O2, Vicair Positioner, Vicair Vector O2 eller Vicair Active. 


Hvis der ønskes flere oplysninger om hjælpemidler til handicappede eller ældre brugere, kan der henvises til de støttende og positionerende Vicair rygge eller vores sortiment af Bodypoint h sele eller y sele samt hoftebælter, trykaflastende madrasser, Soft Tilt mv.